Het logo van de Praktijk voor haptotherapie Helmond

Interview

2016-02-22 14:46:23

content:

door Jan-Willem Enden

 

Mindfulness: “Gedachten zijn geen feiten”

“Met mindfulness oefen je om ontspannen in het heden te leven. Even de last uit het verleden aan de kant zetten en niet aan problemen in de toekomst denken”, legt Marij Huigen uit. “Vervelende of angstige gedachten, die in iemands geest grote vormen kunnen aannemen, worden door mindfulness weer naar normale proporties teruggebracht. Het zijn uiteindelijk maar gedachten en geen feiten.”

 

“De prehistorische mensen dachten catastrofaal. Als ze hun veilige omgeving verlieten, kon er achter iedere boom een dreigende beer of een sabeltandtijger staan. Het was altijd oppassen geblazen. Dat was toen een groot goed. Die denkwijze heeft de mens zijn bestaansrecht gegeven”, verklaart Marja van Deursen, NFG-psycholoog. “Maar veel mensen hebben die denkwijze nog. Een opmerking, een situatie, pijn of bijvoorbeeld een vermoeden wordt groter gemaakt en geeft een beangstigend gevoel. Ze zien overal beren op de weg. Zo’n situatie kan iemand in de houdgreep houden.”

 

Handvatten

Marij (haptotherapeut): “De trainingen bieden handvatten om meer bewust te zijn in het hier en nu. Het zijn praktische trainingen die gericht zijn in het met aandacht omgaan met gevoelens en gewoonten. Ervaringen worden uitgewisseld en besproken zonder dat er inhoudelijk op in wordt ingegaan, de training is geen therapie. Er wordt gewerkt met ervarings-oefeningen, verschillende meditatievormen, bodyscan en langzame bewegingsoefeningen. “Marij geeft een voorbeeld. “Veel mensen hebben door stress pijn in hun nek. Als je nekpijn hebt, trek je je schouders op en krijg je nog meer pijn. Of als je buikpijn hebt krimp je in elkaar. Maar door je breed te maken en diep tot in je buik te ademen, schep je ruimte om letterlijk en figuurlijk je pijn/problemen de ruimte te geven.” Marij vertaalt haar woorden in daden, krimpt in elkaar en maakt zich daarna ontspannen breed en lacht met een open gezicht.

 

Veerkracht

Marja: “De training helpt je meer bewust te worden hoe je omgaat met gevoelens en gedachten. Angst, boosheid, pijn en verdriet hebben grote invloed op hoe we onszelf en anderen zien en welke verwachtingen we hebben. Hierdoor kunnen we vervreemd raken van onszelf. Dat kan allerlei klachten opleveren. Bewustwording van je gevoelens leidt uiteindelijk tot minder irritaties en meer rust, minder piekeren en meer loslaten, meer genieten en minder moeten. Het geeft energie en een betere concentratie.” Mindfulness is niet bedoeld voor mensen die in een depressie zitten. Het helpt wel om een depressie voor te zijn. Door mindfulness vergroot je je veerkracht, het fundamentele en noodzakelijke vermogen om te kunnen overleven.

 

Werelden

Marij en Marja hebben mindfulness leren kennen door hun werk als resp. haptotherapeut en psycholoog. “Het mooie van deze tijd is dat westerse en oosterse geneeswijzen steeds verder naar elkaar toegroeien. Mindfulness is daar een voorbeeld van en we zagen daar al snel de voordelen van” vertelt Marij. “Met mindfulness leer je doelbewust aandacht te schenken, automatische gedachten los te laten en om te gaan met gevoelens en gewoonten. De training is het meest effectief als je gedurende de training dagelijks tijd vrij maakt om te oefenen. Dat kost inderdaad discipline, maar dan krijg je er ook iets voor terug.” Marij lacht en wijst naar de Boedha die bij haar in huis staat, “Die rustige blik, daar mag je naar streven.” Haar folder eindigt niet voor niets met een citaat van Boedha: “Het geheim van een gezonde geest en een gezond lichaam is niet treuren over wat voorbij is, je geen zorgen maken over de dag van morgen, maar in alle wijsheid en eerlijkheid het nu te beleven.”

 

Inloophuis De Cirkel

Met zo’n levensfilosofie om mensen te helpen, lag de stap naar het inloophuis natuurlijk voor de hand. Ervaring met kanker in de eigen omgeving en gevraagd worden door De cirkel leverde een match op. Marij: “Gelukkig heeft mindfulness niet meer een zweverig imago en haar plaats in ‘hulpverlenersland’ verdiend. De mensen die bij De Cirkel deelnamen aan de cursussen zijn goede ambassadeurs zijn geworden.”

 

Bij voldoende aanmeldingen start ook weer een cursus bij inloophuis De Cirkel, aanmelden via info@inloophuisdecirkel.nl.

bloemen